Firefox skyddar mot XSS

(Publicerad 2009-10-07)

Mozilla har börjat införa content security policy (CSP) i webbläsaren Firefox. CSP ger utvecklare möjlighet att skydda sina besökare mot cross-site scripting.

John Wilander (Omegapoint/OWASP Sweden) pratade om vitlistning av script med Computer Sweden i våras och gissade där att Mozilla skulle vara först ut med en lösning. I somras visade det sig att han verkade ha rätt och nu är CSP på väg att rullas ut med Firefox.

Hur det fungerar
Beskrivningen som ges i dagens TechWorld är en bra analogi. Det handlar om en innehållsdeklaration. När webbläsaren kontaktar en webbserver och hämtar en sida fås också en lista på vilka script som ska ingå:

Vi har det här scriptet för att styra vårt menysystem, vi har det här scriptet för att hålla koll på besökarantal och dessutom det här för att anpassa sidan efter din webbläsare. Det är allt.

Anta att samma sida har en sårbarhet där andra besökare kan injicera javascript i innehållet t ex via en kommentarfunktion på en blogg. Trots att en av kommentarerna innehåller javascript så kommer webbläsaren inte att köra det eftersom det inte finns med i innehållsdeklarationen. Läs mer om specifikationen här.

Content security policy ger alltså webbutvecklare möjlighet att skydda sina besökare mot cross-site scripting. I detta inkluderas alla attacker som resulterar i att script injiceras i sidor, även om det sker via t ex SQL injection vilket har varit ganska vanligt.

Överkurs
Säkerheten vilar på att en angripare inte kan modifiera innehållsdeklarationen i samband med att script injiceras i sidan. Det är ett godtagbart antagande. Om en angripare har möjlighet att ändra innehållsdeklarationen d v s HTTP-headers på vägen från servern till klienten eller direkt på servern så är cross-site scripting ett av dina mindre problem.

Det här betyder inte att det är dags att göra sig av med NoScript riktigt än. Skyddet ligger i utvecklarnas händer men attacken det skyddar mot är riktat mot besökaren.

--
Stefan Pettersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0