Offentlig verksamhet har i flera fall sämre beredskap än privat verksamhet

(Publicerad 2009-10-30)

Igår fick vi se två DDoS-angrepp mot dels Basefarm (vilket drabbade media), men också mot Polisen. Människor har en förväntan om att offentlig verksamhet med stora behov av säkerhet också har det, men i praktiken är nog denna offentlig verksamhet snarare sämre skyddad än privat.

Ämnet är bekant för bloggens följare sedan tidigare. Vi har under flera år levt med en undermåligt skyddad offentlig verksamhet. Uppbyggnaden som finns i Sverige bygger på att myndigheterna själva visar intresse av att ta till sig information från bl.a. SITIC. Men det finns ingen kravställning och konsekvenserna uteblir när revision efter revision visar hur säkerheten brister.

DDoS-angrepp har exempelvis onlinespelsbranschen dragits med i flera år och vet hur man hanterar. Men först nu ombeds myndigheten för samhällsberedskap att ta fram planer för hur IT-incidenter ska förebyggas och hanteras.

Här är något jag går i borgen för
Oavsett hur många utredningar man tillsätter kommer det aldrig bli bra förrän man utkräver ansvar. Informationssäkerheten behöver införas som något man bedömer verksamhetsresultatet på, från minister och neråt. En generaldirektör skall veta att om riksrevisionens granskning visar skit, så sitter han/hon löst.

Att man har SITIC och MSB som hjälper, koordinerar och skapar planer har naturligtvis ett värde, men det finns för många system där ute för att förlita sig på välvilja och reaktivt arbete. Utkräv ansvar från höga positioner - först då kommer allmänhetens förväntningar på IT-säkerhet infrias.

--
Carl-Johan "CJ" Bostorp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0