Rumpbomben som får en att undra

(Publicerad 2009-10-08)

Frankrikes nationella underrättelsetjänst tycks anse att det är en bra idé att införa helkroppsröntgen på flygplatser. Detta sedan det för nån månad sedan skett ett mordförsök med en ”rumpbomb”. Men de kan väl aldrig mena allvar?


Efter ett mordförsök med en "rumpbomb" får vi nu alltså se hur långt gångna förslagen kan vara. Att införa helkroppsröntgen är väl förvisso att föredra framför fullständiga kroppsbesiktning i det här fallet, men är de verkligen seriösa med förslaget?

I augusti var "Feed Over E-mail" en världsnyhet. Jag bloggade om det, och P3 Nyheter intervjuade mig. Min ståndpunkt var kort att det handlade snarare om politik än något som skulle kunna göra en praktisk skillnad för den stora massan.

Liknande tror jag det är med den här storyn. Det *kan* bara inte vara så att fransmännens underrättelsetjänst är så dumma. Bruce Schneier sammanfattade argumenten mot idén redan innan den kommit ut:
  1. Man får inte plats med så mycket sprängmedel, så det kan inte bli någon stor detonation
  2. Att detonera en sådan bomb är problematiskt
  3. Den mänskliga kroppen kommer ta upp en stor del av explosionen (tänk på någon som slänger sig över en granat för att rädda sina kompisar)
Utan att gå in närmre på det så hävdar jag att det helt enkelt är en vansinnig ekvation att införa helkroppsscanners för en sådan här sak. Och det är väl klart att fransmännen förstår det! Även om vi fått se prov på att underrättelsetjänster inte är så smart som man skulle tro, så finns det ändå gränser. Så vilka är de verkliga motiven?

Jag har ett förslag: En sidoeffekt från röntgen här vore att man skulle se alla som försöker smuggla knark genom att svälja en större mängd små ”gummibollar”, var och en med bara några gram knark. Det är i praktiken ett långt större problem än människor som stoppar upp sprängmedel. Betydligt vanligare förekommande.Och vad är enklast att få folk att acceptera: att de ska bli kränkta i jakten på knark - något som är långt borta från Svensson-vardagen - eller att de ska bli skyddade från att bli sprängda i luften?

Edit: Det kan förstås också vara ytterligare ett exempel av Cover Your Ass (pun intended),  att de helt enkelt inte är seriösa med förslaget utan mest vill ha något att visa på om något nånsin skulle hända som hade kunnat upptäckas med en helkroppsröntgen.

--
Carl-Johan "CJ" Bostorp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0