Gästblogg: Vem äger din dator?

Den frågan bör man ställa sig, tillsammans med vem som äger den programvara man använder och den data man behandlar.

I den bästa av världar har man full insyn i hur både hårdvara och programvara är uppbyggd samt får fritt modifiera, förändra och anpassa den efter sitt eget behov. Så är det tyvärr sällan även om man tycker sig att man har köpt en produkt från en tillverkare. Allt oftare så har man betalt för en tjänst som man har mycket liten inflytande över hur den ska vara utformad och hur den får användas. Detta är en ökande trend.

Vi ser tillbaks i tiden till stordator-eran då IBM var den dominerande giganten. Både maskiner och mjukvara licensierades från IBM och man betalade för hur mycket som kombinationen maskin och mjukvara presterade. Det fanns få alternativ och det var krångligt att byta, IBM hade ett defacto monopol.

Denna dominans började brytas av inbrytningen från nya system, först minidatorer som körde t ex VMS från DEC, sedan det vi idag kallar servrar med främst olika varianter på UNIX som OS. Det var just på de idag nämnda sevrarna som hårdvara och mjukvara blev allt mer oberoende av varandra. Man kunde och kan köra ett flertal olika OS från olika leverantörer och programmen kom från en uppsjö programhus. Det vanliga blev att man ägde sin server, sitt OS, sina program och i och med det även hade full kontroll över sin data.

PC-generationen blev nära nog ett steg tillbaks genom Microsofts dominans på skrivborden men som användare har man åtminstone rättighet att förändra och anpasssa hårdvaran och fritt välja vilken mjukvara man vill installera. Datan är även den under din kontroll.
Så varför ställer jag den inledande frågan?

En ny generation är på väg in, på engelska talas det om devices, kanske benämns de nya "datorerna" bäst som konsoler. Genom den allt mer spridda möjligheten till att alltid vara uppkopplad mot Internet så skapas möjligheten till en terminal som kan kontrolleras och ändå uppfatas som "fri" genom att man alltid genom konsolen kommer åt den mjukvara som tillhandahålls av leverantören. Vad jag ser framför mig är allt kraftfullare terminaler så som iPhone, iPad och motsvarande Androidenheter som kan göra det mesta vanligt folk vill. Här blir helt plötsligt frågorna i början relevanta.

Tag exempelvis en iPhone, Apple styr helt över den hårdvara som ingår, detta kan verka naturligt för en telefon men nästa steg är iPad och kanske enheten som kommer efter som är än mer datorlik. Vidare kontrollerar Apple helt vad du kan installera på din enhet, kan närsomhelst dra in tillgången till en applikation med hänvisning till att den är opassande eller bryter mot Apples regler. Ett bra exempel är den applikation som låg i topp bland nedladdade applikationer i Italien, i den kunde man lyssna på Mussolinis tal. Detta är knappast en berömvärd applikation och det är lätt att känna sympati för åtgärden att dra in den. Men om man drar ut tanken ett steg till, du använder din iPad till att läsa morgontidningen i din tidningsapplikation som du hämtat och betalt för via AppStore. Den dag din morgontidning bestämmer sig för att ha en reportageserie kring abort så är det helt möjligt att detta kan censureras, allt enlighet de moralregler som gäller i USA. kommer detta hända? Jag vet inte men det är iallafall helt möjligt i den nya helt uppkopplade och integrerade värd som erbjuds först och främst av Apple.

Så PC är dö, leve arvtagaren konsollen, vem som nu äger den och bestämmer vad den ska visa... Läs gärna inlägget på Financial Times som tar upp faran med kontroll över hela kedjan från producent till konsument.

--
Michael Geller

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0