Hälsa och säkerhet

Bloggrannen Cornucopia? skrev i veckan om AstraZenecas förargliga varsel i Södertälje och fick en kommentar från en läsare (Cornus fetstil):

Precis min spaning; och jag råkar vara utbildad läkare. Att KI eller AZ skulle syssla med att främja människors "hälsa" är naturligtvis skrattretande absurt. Deras levebröd är just att människar har ohälsa, och där finns alltså inget som helst incitament att främja någon "hälsa". Hälsa främjas, precis som du skriver, av motion, tallriksmodellen, solsken, meningsfullt socialt liv, närhet, och i bästa fall kärlek. Lejonparten av dagens läkemedel har i princip syftet att minska biverkningarna från felaktig kost, stillasittende, och ensamhet. Att främja hälsa är extremt enkelt och billigt - mycket svårt att tjäna pengar på dvs. Att producera molekyler kallade läkemedel har däremot stora profitmarginaler.

Det kan vara det nyktraste jag läst på länge och jag kan inte låta bli att dra paralleller till säkerhetsbranschen. Det är svårt att tjäna pengar på säkerhetsarbete genom att:
  1. Förorda ordning, reda och disciplin.
  2. Hävda att man inte ska lägga all kraft på att förebygga problem.
  3. Säga att säkerhet är enkelt, det handlar bara om att göra det.
  4. Förespråka öppenhet gällande säkerhetsproblem.
  5. Tjata om att övning är viktigt.
Vad sysslar jättarna i branschen med? De stora är de som utvecklar och säljer produkter. Jag undrar om det verkligen är att gå för långt att använda den andra meningen i citatet ovan för att beskriva de flesta.

Analogin haltar lite. Vi har nämligen en extraordinär omständighet i vår bransch, något vi i princip bara delar med Polisen och Försvarsmakten; vi har intelligenta, antagonistiska motståndare. Motståndare gör säkerhet svårt. Inom "hälsovården" har man inga intelligenta motståndare.

Det är fortfarande en mycket tänkvärd liknelse.

--
Stefan Pettersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0