MI6 tappade bort ett okrypterat USB-minne

(Publicerad 2009-05-08)

Uppgifter har kommit fram om att en kvinnlig agent 2006 tappade bort ett USB-minne med topphemlig okrypterad information. Som ett resultat behövde mångmiljonoperationen ställas in och agenter flyttas om då deras liv riskerades.


Man upphör aldrig att förvånas. Tydligen har MI6 inte varit ett dugg bättre än det svenska försvaret som också tappade bort ett okrypterat USB-minne förra året.

Inte ens de som har mångmiljon-investeringar, en tradition av säkerhet och hemlighållande och där människors liv står på spel klarar tydligen av något så "avancerat" som att kryptera sin data. Herregud!

Hur man kan tillåta så känslig information ligga okrypterad på något så lättappat som USB-minnen är bortom mig. Att varken någon inom organisation eller någon ansvarig politiker reagerat tidigare är fullkomlig skandal!

Har man svårt att hitta budget för att köpa in kommersiell mjukvara eller hårdvara så finns ju för tusan gratisalternativ som TrueCrypt. Kvar finns bara eventuell lösenordshantering, något som dessa organisationer bör vara väldigt vana vid. Jag ser verkligen INGA godtagbara ursäkter för det inträffade. In med lite nytt fräscht tänkande - och låt er gärna inspireras av hur drogkartellerna sköter sin säkerhet.
  1. Kryptera
  2. Lösenordshantera
  3. Plocka in nytt blod
Ett exempel på hur lösenordshantering INTE skall skötas kommer även det från Storbrittanien. Då hade man tejpat fast lösenordet på USB-minnet. Lättanvänt, men inte så smart...

--
Carl-Johan "CJ" Bostorp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0