Flyttar till Wordpress

I november 2009 flyttades bloggen hit till Blogg.se. Nu är det dags att flytta igen, den här gången till Wordpress som förhoppningsvis inte har samma problem med t ex Google.

Hur som helst. High Performance Systems blogg It-säkerhet enligt HPS återfinns numer på http://enligthps.wordpress.com/. Designen kommer förmodligen att se lite underlig ut i ett par dagar men jag tror ju knappast att det är någon som är här för att bloggen är snygg.

RSS kommer att finnas kvar på http://feeds.feedburner.com/it-sakerhet-enligt-hps enligt tidigare.

Trevlig helg och semester för er som har sånt!

--
Stefan Pettersson

Svag lösenordshantering på iPhone

"Välj ett lösenord som är svårt att komma ihåg men skriv inte ner det", sade någon en gång. Det finns förstås program som är avsedda för att lagra lösenord till diverse konton, något man är tvungen att använda för att kunna ha någon form av styrka och variation i sina lösenord.

Sådana password managers eller lösenordshanterare finns också till mobiltelefoner vilket är väldigt praktiskt. Märk dock väl att dessa program drar en tung säkerhetsbörda eftersom de, bokstavligen, innehåller nycklarna till ditt liv. Kraven på säkerhet är höga.

(Jag har alltid använt PasswordSafe och min enda anledning är egentligen att Schneier står bakom programmmet.)

De flinka herrarna på "crackerfirman" ElcomSoft (som t o m har en svensk sida nuförtiden) har kikat på ett par av de lösenordshanterare som finns till iOS på AppStore. Resultatet är skrämmande. Nedan är fem av de värsta exemplen. (NB att flera av apparna har uppdaterats sedan dess och kanske inte har samma problem längre.)

Samtidigt ska man förstås inte överreagera. Trots att apparna bryter mot heliga designprinciper som i vanliga fall hade inneburit att de föll fritt så fångas de upp av iOS datasäkerhetslager vilket betyder att en angripare behöver både fysisk åtkomst och en jailbreak innan de kan utnyttja svagheterna. Det behöver alltså inte vara någon egentlig fara på taket i fall din favoritapp är med nedan. Samtidigt borde man kunna förvänta sig mer av säkerhetsprogramvara...Keeper Password & Data Vault: master-lösenordet lagras som en osaltad, vanlig MD5-summa. Synnerligen oansvarigt, lösenord ska lagras bättre.PasswordSafe - iPassSafe free: master-lösenordet används rätt av för att kryptera master-nyckeln, det hashas inte ens först. Bruteforce blir väldigt effektivt. PBKDF#2 hade varit en idé.My Eyes Only Lite: den privata nyckel som används för att skydda lösenorden är bara 512 bit vilket kan faktoriseras tämligen enkelt idag. (Signeringsnycklarna till alla naturstudenters favorit, TI-83, som faktoriserades för ett par år sen var 512 bit.) Det spelar i och för sig inte så stor roll eftersom den privata nyckeln också lagras i klartext i en fil...

Keylength.com är förresten en bra sida som sammanställer information om nyckellängder.Ultimate Password Manager Free: upphovsmannen är öppen med att gratisvarianten inte krypterar lösenorden, den krypterar inte master-lösenordet heller. Oklart vad som gäller för betalversionen.Secret Folder Lite: såväl innehåll (inte lösenord utan foton o dyl) som master-lösenord lagras i klartext.SplashID Safe: använder en hårdkodad, statisk nyckel för att kryptera master-lösenordet. Nyckeln är "g.;59?^/0n1X*{OQlRwy" förresten.

Programmens ibland smickrande recensioner och kommentarer från användare (som huvudsakligen berömmer, eller begär fler, finesser) påminner oss om att det är svårt att se dålig säkerhet. Precis på samma sätt som det är svårt att se att nätverket är en knarkarkvart.


För att skaffa dig en bättre uppfattning om säkerheten i Apples mobila enheter finns en hel del att läsa. Två läsvärda och färska dokument är Apples beskrivning av säkerheten i iOS (pdf) samt Securosis Defending Data on iOS (pdf).

--
Stefan Pettersson

Skillnad med it-vapen

När både Flame och bekräftelsen på att USA låg bakom Stuxnet dök upp under samma vecka blev min syn på it-vapen avsevärt mindre teoretisk.

"Shit just got real." -Detective Marcus Burnett

Vi har det dock rätt förspänt; vi vet vad it-vapen är för något, det är inget främmande, vi har grepp om fenomenen exploits, maskar, bakdörrar, bottar och trojaner. Det handlar bara om en nivåskillnad: militära it-vapen är helt enkelt mycket bättre än vad vi är vana vid.

 

Mikko Hypponens kolumn i NYT är obligatorisk läsning. Det har också dykt upp en diskussion om kring huruvida antivirusindustrin har misslyckats eller inte; inte lika intressant. Antivirusindustrin misslyckas på daglig basis, det är en del av deras affärsmodell.

 

Konventionella vapen utnyttjar, på samma sätt som it-vapen, sårbarheter. Soldater är sårbara för finkalibrig ammunition. De kan skyddas med kroppsskydd med keramikplattor. Är kroppsskyddet en säkerhetspatch? Jag tycker att analogin haltar. Om motståndarens soldater har kroppsskydd på sig kan man lösa problemet genom att skjuta "mer" eller skjuta "hårdare" för det går alltid att ta fram mer, kraftigare ammunition. Samtidigt kan man alltid utöka skyddet. Jämför med s k bunker buster-bomber som bara blir större och större och bunkrar som går djupare och djupare. Man kan aldrig skydda sig fullständigt.

 

Samma sak gäller inte för digitala säkerhetshål. Om sårbarheten är att en angripare kan skriva över minnet, ta kontroll över instruktionspekaren och köra sin egen kod går det att patcha genom att kontrollera längden på strängen innan den skrivs in i minnet. När försvararen väl har gjort det är sårbarheten borta. Det går inte att smälla i med en ännu längre sträng eller att göra det flera gånger. Angriparen blir tvungen att hitta en helt ny sårbarhet. (Det enda området som jag, såhär på rak arm, kommer på där analogin stämmer är i princip allt som rör brute force. Du kan alltid försöka med att ta i hårdare.)

 

Påpassligt nog verkar vapen i it-världen antingen fungera eller inte (digitalt) medan de i den verkliga världen kan fungera i olika utsträckning (analogt).

 

Det finns många detaljer att ta hänsyn till när man jämför analoga och digitala vapen, det är inte alltid man jämför äpplen med äpplen men det är ändå en intressant diskussion.

 

Ikväll ska jag lyssna på Marcus Ranums Rear Guard Podcast "The Problem with 'Cyberwar'" från 2009 igen för att se hur den står sig. Duqu och Stuxnet fanns eller var åtminstone under utveckling vid den tiden men var förstås ännu inte kända för allmänheten.


--

Stefan Pettersson


RSS 2.0