Att hacka konton på Twitter

(Publicerad 2009-07-07)

Twitter har haft sin beskärda del av angrepp, i synnerhet är det deras lite mer kända kunder som Britney och Obama som har fått smaka. Hur kommer det sig att Twitter är såpass utsatt?

Man kan koka ner det till två huvudanledningar. Först och främst är de störst inom "mikrobloggande". De har ett antal konkurrenter men är tveklöst störst. Sånt drar till sig intresse från diverse mindre nogräknade individer.

Vad som är mer intressant är Twitters autentisering och min käpphäst förtroende.

Trust is bad for security.

Ponera att någon du verkligen inte tycker om har konto på Twitter och att du vill vara elak mot denna person genom att posta i deras namn. Om du inte kan hitta en sårbarhet i Twitters sidor eller API (vilket vi kan anta är svårt) behöver du personens lösenord.

Att gissa ett lösenord som tillhör någon användare, vemsomhelst, på Twitter skulle vara störtenkelt. (1) Sammanställ en lista på en 500 aktiva kontonamn. (2) Testa att logga in med ett par lösenord på varje; t ex 123456, twitter1 och användarnamnet. (3) En eller flera konton kommer sannolikt att bära frukt.

Det är sannolikt svårare att gissa rätt lösenord om du riktar in dig på ett specifikt konto. Det har förstås gjorts tidigare dock när en admin visade sig ha "happiness" som lösenord, det resulterade i att ett gäng kändisar gjorde löjliga uttalanden.


Så... vi kan inte gissa lösenordet och vi hittar ingen sårbarhet på twitter.com. Är vi körda? Å nej...

För användare är Twitter inte en applikation, det är en hel uppsjö av applikationer som alla löser olika uppgifter. Om du till exempel vill kunna twittra upp ett foto kan du använda Twitpic, vill du twittra genom att helt enkelt skicka ett mail kan du göra det via Twittermail. Dessa applikationer drivs inte av Twitter utan drivs helt av olika tredjeparter.

Det finns jättemånga liknande tjänster.

Okej, Twittermail ger dig en mailadress, säg [email protected], och om du skickar ett kort mail dit dyker det upp som ett inlägg på ditt konto på twitter.com. Hur går det till? Ja, Twittermail måste ju kunna logga in i ditt ställe så de behöver ditt lösenord sparat och det är precis vad de har. I klartext! Ergo, provkör en tredjepartsapplikation en gång och vips så har de ditt lösenord tills du byter det. Det är ett stort förtroende man ger dem.

Plötsligt ökar våra chanser att få tag i en persons lösenord markant! Vi kan nu sikta in oss på någon av de tredjepartsapplikationer personen använder också.

För någon vecka sedan åkte Britney på en liknande attack när någon kom på att det inte fanns någon gräns på hur många gissningsförsök man fick göra på att gissa den hemliga, fyrsiffriga PIN-koden som används för att maila in foton till Twitpic. Jag kan tänka mig att Britneys stab har bra kontakt med Twitter vid det här laget...


Det finns ett bättre sätt för tredjepartsapplikationer än att låna användares lösenord och det kallas OAuth. Tyvärr, används det inte i särskilt stor utsträckning.

Du har förmodligen redan hört om Month of Twitter Bugs som går av stapeln nu under juli månad där Aviv Raff sparkar på just sådana här problem.

CJ stack på semester förra veckan och jag går nästa så bloggen kommer att ligga i dvala i någon månad framöver. Ha en trevlig sommar!

--
Stefan Pettersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0