PHP är enkelt att få fungerande, men säkerheten då?

(Publicerad 2009-03-05)

En undersökning bland 500 utvecklare världen över har visat att PHP är scriptspårket utvecklarna är mest nöjda med. I en kommentar till IDG säger Ola Bini att han tror det har att göra med "det är lätt att få en fungerande lösning". Och då lider säkerheten.

Artikeln på IDG nämner också att intresset för scriptspråk fortsätter öka i popularitet. Jag har i flera år talat om de olika krafter som ligger bakom varför vi ser så ohyggligt många sårbara webbapplikationer. En av dem är just att det finns väldigt kraftfulla scriptspråk.

Det finns fyra synliga faktorer som beställaren och omgivningen är synnerligen intresserade av: funktionalitet, tillgänglighet, kostnad och kalendertid för utvecklingen.  Alla fyra märks och är lätta att mäta. Sist kommer ett "jag vill ha den säker också", som brukar specificeras synnerligen luddigt. Självklart kommer utvecklingen då att luta åt att uppfylla de aspekter som är synliga och man vet kommer märkas och följas upp. Temat återfinns i min artikel från sommaren 2007.

Det är enkelt att få en applikation till det stadiet där den beter sig fungerande för en vanlig användare. Men eftersom det är så enkelt ställs det låga krav på utvecklarna, samtidigt som det ställs höga krav för att kunna koda säkert. De höga kraven kommer från en hög komplexitet med mängder av olika språk och protokoll som behöver kunnas, förutom den "naturliga" kodkomplexiteten.

Just PHP är särskilt sårbart i det här avseendet och det är jätteviktigt att man utbildar sina utvecklare i säker kodning.

--
CJ

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0