Twitter XSS-maskar och behovet av pålitliga källor

(Publicerad 2009-04-15)

Under påskhelgen drabbades Twitter av ett mindre antal cross site scripting maskar. Twitter var i vanlig ordning inte speciellt snabba på att reagera. Det var däremot malwarespridarna som snabbt ordnade bra google-placeringar.


Angreppet sägs ha börjat med att 17-årige Michael Mooney "inte hade något bättre för sig". Att Twitter var långsamma att reagera och att de blivit angripna flertalet gånger förr är intressant i sig, men här skulle jag bara kort vilja nämna något som blev en trend under 2008 och som lär fortsätta växa. Nämligen att de som sprider malware utnyttjar ett existerande behov kring något aktuellt.

Gör en sökning på Google på 'twitter worm' (utan ') och titta igenom sökresultaten. Vid det här laget då jag skriver så har Google taggat flera av dessa sidor som malware-spridare, något som inte fanns där från början. Faktum är att det till och med finns med på top 10 sökresultat.

Google-sökning på twitter worm; skadlig kod sprids genom att utnyttja aktuella händelser och förtroende som finns för Google:

Screenshot av sökresultat.


Vad jag kan komma ihåg så blev fenomenet att utnyttja aktuell information populärt i och med spridningen av Storm med start januari 2007. Då var det aktuella händelser som Katrina, påsk, jul osv som användes för att få folk att öppna bifogade filer och följa länkar.

Eftersom det var effektivt tog idén fäste och det skapades falska antivirus som "hittade" och mot betalning "rensade" virus. I själva verket installerade de trojaner.

Nu har trenden gått mot att utnyttja ännu mer specifika och aktuella händelser - och se till att man hamnar högt på google då det söks på detta. Vi lär få se mycket mer av detta framöver.

Den som inte vill bli smittad av malware eller råka ut för desinformation bör göra som seriösa journalister alltid har gjort - se till att ha pålitliga källor.

--
Carl-Johan "CJ" Bostorp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0