Ingen hotbild säger du?

Politisk hacktivism, som det kallas, har aktualiserats såhär i valtider. Sverigedemokraternas hemsida led av en överbelastningsattack (DDoS med botnät vad det verkade) under några dagar, SSU:s sida hackades förra helgen, en del interna mail läckte. Senast, under gårdagen eller under natten, hackades Kristdemokraterna Västerbotten (screenshot nedan) och tidningen Expo (även här läckte internt material). Expo säger sig i och för sig vara politiskt obundna men det är många som skulle hävda motsatsen så det ligger nära till hands att betrakta hacket som ett politiskt statement.


Chefredaktören på Expo, Daniel Poohl, intervjuades igår av Sydsvenskan. Hans svar är inte särskilt imponerande. Till en början blir det de vanliga svaren; "som der ser  ut nu har inget känsligt material från oss har lagts ut" (sic), att man är livrädd för att information om källor ska läcka ut och att man redan har en hög datasäkerhet. Inget annorlunda. Slutligen ställs dock frågan "Har ni någon särskild hotbild mot er just nu?" och svaret blir:

-Nej, det har vi inte.

Ursäkta, men wtf? Expo sysslar alltså med att "kartlägga högerextrema och rasistiska organisationer och nätverk i Sverige". It's right there! Han bekräftar till och med (för sig själv) att det finns många som verkligen ogillar vad de gör.

Det är väldigt ovanligt att organisationer och företag har särskilda hot, oftast består det av den stora, gråa massan med vardagshackers/script kiddies, botnätägare och möjligen, men ovanligen, konkurrenter. Politiska organisationer däremot, i synnerhet de som inte är mainstream, har uttalade fiender; motståndarsidan. Om man, dessutom, sysslar med att kartlägga sagd motståndare... Det är banne mig svårt att hitta en tydligare hotbild!

Det handlar inte om raketkirurgi. Om man har hot emot sig som är mer motiverade och organiserade än vardagshackers, då måste man helt enkelt ta hänsyn till detta i säkerhetsarbetet.

Det är pinsamt svagt av en organisation som verkar vara beroende av uppgiftslämnare, kanske till och med insiders, att inte ta det här på större allvar. Det kan vara så att riktigt känsliga uppgifter på Expo inte lagras digitalt överhuvudtaget men av chefredaktörens uttalanden att döma (och erfarenhet) så är det osannolikt.

Jag tror att vi kan börja räkna dagarna till att www.frihet.se defaceas. Deras hotbild har ökat markant.

--
Stefan Pettersson

Kommentarer
Postat av: Martin da Fonseca

Nu är ju citatet "Har ni någon särskild hotbild mot er just nu?". Expo har troligtvis, med tanke på den verksamhet man bedriver, en grundsyn på på detta med hotbild som ganska hög/allvarlig. Att detta hackerangrepp inte skulle förändra den bilden känns i mina ögon trovärdigt.

2010-09-06 @ 13:42:25
Postat av: Stefan Pettersson

Det tror jag inte alls. Det här är bara det gamla vanliga "vi är ju ingen bank"-försvaret. Dessutom är inte en hotbild konstant utan är något som varierar över tiden, jämför med jänkarnas DEFCON-nivåer.Jag skulle hävda att den varierar med, bl a, politisk aktivitet.

2010-09-06 @ 16:45:57
URL: http://highperformance.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0