Rick Rescorla

Det tråkiga med att arbeta med säkerhet är att det är lite action på riktigt. Även om intrång är vanligare än de flesta tror så är det forfarande relativt ovanligt. Det handlar huvudsakligen (förhoppningsvis) om rutiner och förberedelser. Dessutom, ju hårdare du jobbar i den gråa vardagen, desto mindre chans är det att det blir "allvar".

Soldater har en liknande situation. Boken Bravo Two Zero, om en grupp från brittiska specialförbandet SAS som ska sabotera kommunikationsledningar i Irak under Gulfkriget,  inleds med "Every soldier hopes for a major war in his lifetime. This one was mine."

Som bekant förespråkar jag övning.

Rick Rescorla var sedan i början av 90-talet säkerhetschef på Morgan Stanley. Morgan Stanley har länge varit en av de största hyresgästerna i World Trade Center och Rescorla hade under 1992 påpekat för WTC-ägarna att säkerheten i garaget borde skärpas. Ett exempel på en attack som Rescorla föreslog var att köra in och detonera en bil med sprängämnen. Den 26 februari 1993 hände just detta. Sex personer omkom och något tusental skadades.

Vid evakueringen 1993 tyckte Rescorla att det gick för långsamt och efter att förslag om att byta kontorsbyggnad hade nekats från ledningen införde han regelbundna, oförberedda utrymningsövningar. Man kan enkelt tänka sig att det knorrades en hel del varje gång 3 000 personer fick släppa allt, ställa upp i korridoren och gå ner för trapporna två och två, påhejade av en säkerhetschef med tidtagarur och megafon.

Många av de anställda på Morgan Stanley slussar en hel del pengar under en arbetsdag så det handlar inte om några billiga övningar. IT-avdelningen var nog inte heller särskilt förtjusta över att backupbanden skulle förvaras i en annan byggnad på andra sidan bukten.

Rescorla såg det första planet träffa det andra tornet från sitt kontor på morgonen den 11 september 2001. Morgan Stanleys anställda var alltjämt informerade om att de inte skulle lyssna till vad hyresvärden sade åt dem i sådana här situationer (de uppmanade alla att stanna) och började på Rescorlas initiativ utrymma byggnaden. Precis som vanligt. Den här gången ljöd nationalsången och gamla, brittiska soldatvisor från säkerhetschefens megafon under evakueringen.

Omkring 15 minuter senare, när det andra planet träffade den byggnad som Morgan Stanley fanns i, var majoriteten av deras 2 700 anställda, och några hundra besökare som råkade vara där, ute ur byggnaden. Recorla och tre av hans assistenter gick åter in i byggnaden för att fortsätta evakueringsarbetet.

Beroende på vilken källa man väljer att lita på så förlorade Morgan Stanley sex eller tretton av sina medarbetare den 11 september. Fyra av dem var Rescorla och hans tre assistenter.



Från artikeln A Survival Guide to Catastrophe i Time:

Between songs, Rescorla called his wife. "Stop crying," he said. "I have to get these people out safely. If something should happen to me, I want you to know I've never been happier. You made my life." Moments later, he had successfully evacuated the vast majority of Morgan Stanley employees. Then he turned around. He was last seen on the 10th floor, heading upward, shortly before the tower collapsed. His remains have never been found.

Hollywood-aktigt? Ja, definitivt. Rescorla lämnade två barn efter sig och var dessutom dekorerad veteran från Vietnamkriget. Det är sånt här det görs filmer om. Riktigheten i informationen om sådana här sensationella historier ofta väldigt skakig så man ska ta det med en nypa salt.

Faktum kvarstår, i säkerhetsbranschen är det sällan allvar men det kan vända väldigt snabbt. Kommer man att ha kontrollen och rutinen som krävs för att hantera det? Det är en viktig fråga oavsett om ett flygplan plötsligt krashar in i byggnaden bredvid dig eller om en kollega kommer in och frågar om du har skapat ett konto med namnet x_marty på den viktiga servern.

--
Stefan Pettersson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0