Aftermath Pwn2Own 2010 Dag 1

Man är mer eller mindre tvungen att hålla med The Register om resultatet. De inleder sin artikel med "It was another grim day for internet security at the annual Pwn2Own hacker contest Wednesday [...]":

Safari på OS X
För tredje året i rad använde Charlie Miller ett av sina, enligt utsago, 20 fungerande exploit till Safari på Snow Leopard för att plocka hem en Macbook. Det verkar inte som att exploitet var särskilt märkvärdigt men gjorde uppenbarligen jobbet.

Safari på iPhone
Trion Halvar Flake, Vincenzo Iozzo och Ralf-Philipp Weinmann lyckades utnyttja ett säkerhetshål i Safari på en iPhone och tog sig förbi kodsigneringskravet i operativsystemet genom att stuva om befintlig kod i minnet istället för att använda shellcode. Metoden bygger på samma princip som return-to-libc. Läckert!

IE 8 på Windows 7
Om något av bidragen ska anses som en skräll är det väl Peter Vreugdenhil som gick på tjuren direkt och passerade två av mina favorit-skydd DEP och ASLR i Windows 7 genom ett hål i IE 8. Tricket gick vägen genom att använda synergier med ett annat säkerhetshål. Peter har dokumenterat det hela; rejäl minneskorruptionsporr (pdf). Också läckert!

Slutsatser
Att utnyttja säkerhetshål på de här plattformarna, i synnerhet i de två sista fallen, är kolossalt svårt idag på grund av bättre kvalitet i utvecklingen och generiska skydd som DEP och ASLR o s v. Men, om det finns tillräckliga incitament för riktigt vassa lirare att titta på problemen så kan de knäcka dem.

Om man står på den försvarande sidan ska man alltid komma ihåg: det är relativt billigt att hindra majoriteten från att lyckas men det är snordyrt att hindra de riktigt duktiga. Förmodligen är det för dyrt. Var går gränsen då, undrar du. Ja, då är vi tillbaks på att-mäta-säkerhet-spåret, det där jag har lovat att återkomma till. Det ska jag fortfarande.

--
Stefan Pettersson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0