Säkerhetskryssning: incidenthantering

Tillbaka från Dataföreningens årliga säkerhetskryssning, i år på temat incidenthantering. Helgen började på söndagen vid lunch med introduktion och föreläsning i DF:s lokaler på Vasagatan. Schemat var sedan rätt späckat efter att Birka Paradise äntrats vid fyratiden ända fram till lunch på måndag. Konferensen var väl inte allt det jag hoppats på men hade sina höjdpunkter:

Peter Jonsson från Seccredo talade om krishantering generellt med fokus på hur människor reagerar och bör hanteras. Han berättade bl a (något flyktigt) om Morgan & Stanleys säkerhetschef Rick Rescorlas arbete kring 9/11, en riktigt kärv lirare. Det är lätt att bli rörd när man läser om Rescorlas insatser.

Bosse Norgren från Rikskrim underhöll som vanligt med sin bister-humoristiska syn på tillvaron som polis och vad man bör tänka på när man ska kontakta ordningsmakten vid en IT-incident. Norgren var bland annat ledande i utredningen om hotet mot KTH i mars i år. Man kan inte tvinga någon att uppge sitt lösenord men tydligen kan nationella insatsstyrkan främja frivillighet...

Chaterine Rudström, kammaråklagare på Åklagarmyndigheten i Uppsala berättade ingående om polisens begränsningar gällande husrannsakan i IT-system. Det verkar onekligen som att husrannsakningar i "molnet" är ett rejält problem för tillfället...

Dag Öhrlund berättade (sent) på kvällen om hur det är att vara deckarförfattare (Dag har bland annat deckarromanen Mord.net på sitt samvete). Under helgen kom också många tips om hur man hanterar (och framförallt hur man inte bör hantera) journalister som ställer jobbiga frågor.

--
Stefan Pettersson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0