Boktipset 1: UNIX Power Tools

UNIX Power Tools (UPT) är en klassisk O'Reilly-bok, det är i princip 1000 sidor med bra idéer och tips på hur man arbetar effektivt i UNIX-liknande system. Jag skulle argumentera ivrigt för att en systemadministratörs skicklighet och kunskap står i stark korrelation med ett systems säkerhet.

Jag gillar särskilt bokens tydliga UNIX-arv, putslustiga texter och mängderna av referenser mellan olika delar.

En viktig sak UPT har till skillnad från andra, liknande böcker är explicita beskrivningar om olika programs tillkortakommanden och vanliga missuppfattningar. Den beskriver till exempel inte bara hur job control ska användas utan att du förmodligen, egentligen menar:

$ (sleep 15; ls) &

när du skriver:

$ sleep 15; ls &

Det ger en känsla att UPT är skriven med erfarenhet och inte bara är omskrivningar av man-sidor (vilket är ganska vanligt för just den här typen av böcker). Att boken är från 2002 ska inte ses som en nackdel, innehållet är (än så länge) ganska tidlöst.

UPT är dessutom en perfekt toalettbok, varje del är precis lagom lång och det går att hoppa in mitt i ett kapitel hur som helst. Tegelstensformatet gör sig dessutom bra på golv. En mer konventionell plats för boken kan väl vara på skrivbordet eftersom gör sig bra som uppslagsverk.

Titta på exempelkapitel hos Google. Den kostar 400 spänn på Adlibris.

--
Stefan Pettersson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0