Litar du på nätnyheter?

Varför går det inte att nå Svenska Dagbladet på https://www.svd.se/ (över TLS)? Är det inte viktigt att kunna lita på att texten som visas i din browser verkligen är vad journalisten skrev?

Det är en fråga som Newstweek har belyst. Newstweek är en liten låda som pluggas in i ett eluttag i närheten av ett (inte nödvändigtvis öppet,) trådlöst nätverk. Med hjälp av ARP-spoofing lägger den sig mellan accesspunkten och ovetande surfare och gör sedan, mer eller mindre, subtila ändringar i artiklar på nyhetssidor innan de visas för användaren. Kan du lita på nyheterna?

Idén till projektet kom under Chaos Communication Congress i Berlin i mellandagarna. Personerna bakom heter Julian Oliver och Danja Vasiliev. Som en extra touch är projektets webbsida mystiskt lik en nyhetstidning. Läs mer eller kolla in en video.

Det här problemet (om det nu är ett) knyter an lite i hur det ligger till med autentiska apotek. Att fejka en pappersutgåva av Svenska Dagbladet är svårt, särskilt om du planerar att nå en bredare publik. Att, i olika utsträckning, fejka den elektroniska utgåvan är däremot fullt genomförbart.

--
Stefan Pettersson

http://highperformance.blogg.se/2011/january/for-att-vara-saker.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0