Säkerhetskravställning är sexigt -- del 1

Jag har tidigare skrivit att drift är osexigt. Implicit ska det finnas ett "tyvärr" framför "osexigt" eftersom mitt argument är att en stor portion av säkerheten vilar på driften. Drift är tyvärr osexigt.

Kravställning på säkerhet har också problem med sin sexuella utstrålning, problemet är dock annorlunda. Säkerhetskravställning är just nu som den där lite töntiga tjejen med troende föräldrar, goda betyg, uppsatt hår och glasögon som vi ofta ser i amerikanska collegefilmer. (Nedan illustrerat med Not Another Teen Movie.)


Det är dags för säkerhetskravställning att ifrågasätta sin uppfostran, släppa ut håret, sminka sig lite och byta till kontaktlinser.


Fenomenet kallas populärt för the ugly duckling syndrome och är precis vad säkerhetskravställning behöver och kommer att genomgå.

God säkerhetskravställning är något vi är sällsynt oförmögna att göra. Det är samtidigt ett område inom säkerhet som inte hålls särskilt högt trots att det är centralt för många. Jag tror att det är p g a vår oförmåga. Med rätt inställning till kravställningen kommer det att kunna konkurrera med penetration testing, vulnerability analysis, source code review, threat modeling och de andra populära ungdomarna i klassen.

Vi måste först lösgöra oss från torrheter som "författningskrav" och "efterlevnad", synnerligen oattraktivt, och ersätta dem med hetare motsvarigheter.

Alltså, om vi börjar ställa säkerhetskrav ordentligt kommer vi att effektivisera säkerheten och uppfattas som attraktivare. Enkelt.

Säkerhetskrav
I verkligheten finns bara två sorters säkerhetskrav:
  1. de som måste uppfyllas oavsett om de behövs eller inte och
  2. de som måste uppfyllas för att de behövs.
Ursäkta klarspråket men (1) den första sorten kommer huvudsakligen från lagar, förordningar, föreskrifter, regler, tillsynsorgan, standardorgan, kunder, leverantörer och andra entiteter som man inte kan påverka själv. (2) Den andra sortens krav kallas här hotrelaterade eller hotbaserade, det är krav som ställs för att skydda mot något som är relevant att skydda mot. För att de behövs.

Ett grovt exempel skulle vara att du som husägare, enligt någon av landets lagar, måste skydda ditt hem mot stormande elefanthjordar; även om huset står på en ö där det inte finns elefanter. Lagen tvingar dig att bygga höga murar, odla höga häckar eller installera dyra, elektroniska elefantvarnare; i onödan. Samtidigt kanske området har problem med inbrottstjuvar varför ett larm och ett ordentligt lås på balkongdörren vore lämpligt. Det säger däremot inte lagen något om. Du installerar elefantvarnare för att inte bryta mot lagen, inte för att varna för elefanter. Detta kallas för compliance-driven security och borde ses som en förolämpning.

Något mer verklighetsförankrat: om du tar betalt med kort så måste du ha antivirusprogram installerade, oavsett om det skyddar mot något du behöver skydda dig mot eller inte. Det säger nämligen PCI DSS:

5.1 Deploy anti-virus software on all systems commonly affected by malicious software (particularly personal computers and servers).

Samma sak gäller om du är en myndighet och behandlar uppgifter som har bäring på rikets säkerhet. Det säger nämligen Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsskydd (pdf):

4 kap. 19 § Ett IT-system, som är avsett för behandling av hemliga uppgifter eller som särskilt behöver skyddas mot terrorism, ska vara försett med av myndigheten godkänt skydd mot skadlig kod.

Det kan ju förstås vara så att antivirusprogram behövs på grund av att det skyddar mot ett hot som du är oroad över. De två sorterna av säkerhetskrav kan alltså överlappa.

Situationen kan illustreras med ett venndiagram (se nedan). Blått fält motsvarar de egentliga behoven av säkerhetskrav, grönt fält de krav som identifierats utifrån hot och rött fält obligatoriska krav. Här har jag som synes redan gjort antagandet att hotrelaterade krav är bättre på att möta upp mot behoven än vad de obligatoriska kraven är. Några saker att notera:
  1. Det är omöjligt att helt täcka de egentliga (blåa) behoven.
  2. Det är omöjligt att inte få med onödiga krav (utanför det blåa).
  3. Obligatoriska (röda) och hotrelaterade (gröna) kan överlappa.


Från diagrammet framgår det (övertydligt) att de obligatoriska (röda) kraven till stor del (omkring hälften i bilden) är onödiga (ligger utanför det blåa fältet). Förutsatt att mitt antagande stämmer, att de hotrelaterade (gröna) kraven kan ge betydligt mer bang for the buck. Varför har vi då obligatoriska krav?

Jo, de externa entiteterna tror inte att vi är förmögna att skapa en tillräckligt stor grön cirkel som är tillräckligt väl placerad över den blåa. Varken PCI eller Rikspolisstyrelsen litar på att vi kan identifiera behovet av antivirusprogram ifall det finns så de ställer kravet "för säkerhets skull". Jag brukar kalla det bombmatta.


Självklart kan detta leda till att de obligatoriska kraven blir onödigt omfattande (Dodd-Frank någon?). Med andra ord: de går utanför behoven så mycket att det inte är värt det.


I del två av inlägget försöker jag försvara antagandet lite utförligare och går in på vad vi saknar för att ta fram lämpliga säkerhetskrav, d v s se till att den gröna cirkeln är bättre anpassad till den blåa än den röda är. Jag är dock rädd att det är lite mer invecklat än kontaktlinser, foundation och maskara.

--
Stefan Pettersson

Kommentarer
Postat av: Christoffer Strömblad

Grymt bra inlägg Stefan. Säkerhetskravställning är definitivt ett område som vi behöver belysas och diskuteras; vi behöver absolut ett sexigt kravställande.



Jag vill hävda att få överhuvudtaget tar säkerhetskravställning seriöst, och nej, även om CC till ytan kan verka vettigt är det alldeles för invecklat och komplicerat för vanliga organisationer och företag.



Ser med spänning fram emot ditt nästa inlägg! :-)

2012-03-17 @ 18:55:16
URL: http://blog.safeside.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0