Salander och hennes PowerBook

(Publicerad 2009-09-18)

Sam Sundberg på SvD nöje har skrivit en kolumn om att Lisbeth Salander är osannolik av flera anledningar, bland annat för att hon väljer att köra Mac.


Artikeln Datorn sabbar pusslet Salander publicerades 17:12 igår (torsdags) kväll. Tidigt i morse var den redan uppe i 300 kommentarer från upprörda Mac-användare som kände sig angripna.

I stora drag tar artikeln upp två punkter:

Lisbeth Salander är tillbaka på vita duken, och med henne en av de mest osannolika fiktiva hackers som någonsin skapats. Konkurrensen är i och för sig hård. Medan verkliga hackers brukar se ut ungefär som Gottfrid Svartholm Warg spelas filmhackers av Sandra Bullock (The Net), Angelina Jolie (Hackers), Carrie- Anne Moss (The Matrix) och Keanu Reeves (The Matrix).

och

Problemet är bara Salanders datorpreferenser. Att se en elithacker sitta och knappa på en Mac är som att se Dirty Harry dödshota småtjuvar med en vattenpistol istället för en Smith & Wesson. Macar är inte datorer för hackers, det är datorer för författare, formgivare, mediepajsare och andra figurer som föredrar teknik med minimalt motstånd framför teknik med maximala möjligheter.

Gissningsvis är det den andra passagen som har bidragit till den uppretade stämningen bland SvD:s kommentarer.

Så, herr Sundberg har två postulat: riktiga hackers ser ut som Gottfrid Svartholm Warg och de använder inte Mac.

Well allow me to retort...

För er referens; Gottfrid himself. Andra kända "hackers" i sammanhanget är till exempel David Litchfield, Joanna Rutkowska (längst till vänster), Robert "rsnake" Hansen eller den här trion där killen i mitten är Samy som sänkte MySpace under 2005 (rekommenderad läsning).

Ser väl rätt normala ut?

Apple Macintosh då? Ptjaa... Googlehackern Johnny Long, naturligtvis Mac-hackarna Dino Dai Zovi och Charlie Miller (som jag har nämnt tidigare) eller kanske Bruce Potter, frontfiguren i Shmoo group.

Bekännelse: Själv är jag inte en Mac-användare, har inte ens en iPod eller -Phone. Däremot kan det väl hända att elakheter om Mac-användade kollegor slinker ur mig... Men det är bara för att Mac-användare är så lättstötta. Med all sannolikhet var det därför Sam publicerade sin artikel.

QED och trevlig helg!

--
Stefan och SÄK på HPS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0