Populärsäkerhet i London

Gott nytt år och god fortsättning. Hoppas att nyårsfirandet inte resulterade i förlorade ögonbryn (eller värre) på grund av felkonstruerade fyrverkerier. Förhoppningsvis så tillämpar de flesta defense in depth och ser till att inte hålla nunan ovanför pjäsen trots säkerhetsfunktionen med fördröjd avfyrning (stubintråd)...

Själv var jag i London under helgen för firande, kunde dock inte låta bli att lägga märke till lite vardags- eller "populärsäkerhet" som jag gillar att kalla det.

POPULÄRSÄKERHET pop⁴ ω lä⁴r ~sä ³ker ~he ²t, sbst., r. l. f.; best. -en, (sälls.) pl. -er

1) säkerhetsfunktioner l. -detaljer l. -rutiner o. dyl. som finns i människors vardag; sällan anmärkningsvärda, uppfattas ofta inte alls; äv. vardagssäkerhet; t. ex. endast vänsterskor i skobutik, vinflaska öppnas framför gäst på restaurang. jfr. SÄKER, SÄKERHET, POPULÄRVETENSKAP m. fl.


Under en promenad på nyårsafton runtomkring Trafalgar Square där många samlas för att se fyrverkerierna vid London Eye (pariserhjulet) såg vi skyltar på olika stolpar. Här på ett rödlyse t ex, "beware anti-climb paint":


Jag har ju ingen personlig erfarenhet av det här men tydligen är det svårt att se fyrverkerier från torg om man är kort. Detta kombinerat med ett gäng öl gör att folk klättrar upp i stolpar, ramlar ner och gör sig illa. Hur ska du hindra dem? Ett alternativ är förstås att hyra in "stolpvakter" som försöker stoppa folk från stolpklätteri, ett annat är att plocka ner stolparna. Båda låter både dyra och omständliga. (Vid närmare eftertanke vore det dessutom en ganska dum idé att plocka ner rödlysen...) Ytterligare ett alternativ är att linda in dem med taggtråd, förmodligen kommer de dock att klippas av med en enklare avbitartång, dessutom kan folk göra sig mer illa.

London har tydligen valt att måla stolpen från två meters höjd och uppåt med någon tjärliknande färg som smetar av sig när man rör vid den. Kanske är den vattenlöslig också så att problemet löser sig (no pun intended) själv efter några dagars regn.

Det här fick jag aldrig en bild på men på tal om stolpar; lyktstolpar, elskåp och andra släta ytor i vissa kvarter var täckta vad som såg ut som svart spackel. Ytan var som väldigt grov och hård strukturtapet. Här var anledningen knappast att avskräcka aspirerande fasadklättrare, ytan gav snarare bättre grepp. Efter ett tag slog det mig att det måste vara för att slippa en stadsmiljö täckt med politiska klistermärken. Ni vet vilka jag menar, de "väderbeständiga" med "permanent klister"...


Ett annat exempel kommer från de finare kvarteren,  en av Rolexbutikerna har inga klockor framme när det är stängt. På så vis kan man ha stora, fina fönster trots värdet på klockorna. Två saker att notera dock: (1) detta skvallrar om att det är äkta klockor som ligger i fönstrena och (2) istället kan rånrisken öka...


Givetvis stoltserar London också med den lite mera konventionella varianten av säkerhet. Utsikten nedan gör förstås att man känner sig väldigt välkommen till slottsträdgården bakom Buckingham Palace. London har verkligen sinnesjukt många kameror ute på gatorna.


Men, om inget annat fungerar kan man ju alltid tillämpa ekonomiska styrmedel. Det är tydligt att London verkligen inte vill att man matar duvorna, överträdelse beivras och ger £500 i böter (vilket är tjugo gånger högre än vad det kostar att åka dit för plankning i samma stad).


Får jag passa på att påminna om bloggens nya RSS-feed? Den gamla plockas snart ner så se till att uppdatera eventuell RSS-läsare.



--
Stefan Pettersson

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ang. äkta klockor i fönstren så finns nog risken att rutorna ahde blivit krossade även om det endast hade funnits "skyltex". Sen tror jag att nästan alla klockbutiker kör med äkta vara i fönstren. Kanske är enklast så...

Avseende rånrisken så är den ju hög i alla fall. Klockbutiker i mellansegmentet (Typ Stjärnurmakarna, som inte säljer Rolex) löper mycket hög risk. Där insvesteras inte lika mycket i säkerhet som i tillgänlighet för kunden. Rolex-butikerna kan ha sina personslussar men får kunder ändå. Efterfrågan och tillgång spelar roll, men den ökade säkerheten skapar också en känsla av exklusivitet. High end klockor är sällan ett impulssköp, så att det är krångligt att komma in och ur butiken spelar sällan roll. Men då är det ju också viktigt att det man har i skyltfönstren ser äkta och bra ut.

2012-01-09 @ 14:56:12
Postat av: Stefan Pettersson

Hmm, det har inte slagit mig men det är ju en intressant observation att hög säkerhet upplevs som exklusivt. Det är synd att www.rolex.com inte åtnjuter samma fördel. ;-)



Faktum kvarstår, den här Rolexbutiken hade glasväggar och inte de sedvanliga halvmeterbreda, centimetertjocka fönstren och, som du säger, personsluss.



Du har förmodligen rätt i att man i regel kör äkta vara i fönstrena. Det borde väl vara möjligt att ta reda på i o f.

2012-01-10 @ 08:48:55
URL: http://highperformance.blogg.se/
Postat av: Stefan Pettersson

Jag gick ner till den lokala klockhandlaren (mellanklassegmentet) och frågade. Det "förekommer" tydligen dummyklockor som saknar urverk för skyltändamål. Vidare sade han att det var standardförfarande att låsa in alla klockor under natten, även om det rör sig om en butik i en galleria.



Tyvärr var det oklart huruvida dummyklockor låses in också. Jag antar att man gör det som är bekvämast helt enkelt, så länge de äkta klockorna blir inlåsta.

2012-01-13 @ 13:36:21
URL: http://highperformance.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0