Svag lösenordshantering på iPhone

"Välj ett lösenord som är svårt att komma ihåg men skriv inte ner det", sade någon en gång. Det finns förstås program som är avsedda för att lagra lösenord till diverse konton, något man är tvungen att använda för att kunna ha någon form av styrka och variation i sina lösenord.

Sådana password managers eller lösenordshanterare finns också till mobiltelefoner vilket är väldigt praktiskt. Märk dock väl att dessa program drar en tung säkerhetsbörda eftersom de, bokstavligen, innehåller nycklarna till ditt liv. Kraven på säkerhet är höga.

(Jag har alltid använt PasswordSafe och min enda anledning är egentligen att Schneier står bakom programmmet.)

De flinka herrarna på "crackerfirman" ElcomSoft (som t o m har en svensk sida nuförtiden) har kikat på ett par av de lösenordshanterare som finns till iOS på AppStore. Resultatet är skrämmande. Nedan är fem av de värsta exemplen. (NB att flera av apparna har uppdaterats sedan dess och kanske inte har samma problem längre.)

Samtidigt ska man förstås inte överreagera. Trots att apparna bryter mot heliga designprinciper som i vanliga fall hade inneburit att de föll fritt så fångas de upp av iOS datasäkerhetslager vilket betyder att en angripare behöver både fysisk åtkomst och en jailbreak innan de kan utnyttja svagheterna. Det behöver alltså inte vara någon egentlig fara på taket i fall din favoritapp är med nedan. Samtidigt borde man kunna förvänta sig mer av säkerhetsprogramvara...



Keeper Password & Data Vault: master-lösenordet lagras som en osaltad, vanlig MD5-summa. Synnerligen oansvarigt, lösenord ska lagras bättre.



PasswordSafe - iPassSafe free: master-lösenordet används rätt av för att kryptera master-nyckeln, det hashas inte ens först. Bruteforce blir väldigt effektivt. PBKDF#2 hade varit en idé.



My Eyes Only Lite: den privata nyckel som används för att skydda lösenorden är bara 512 bit vilket kan faktoriseras tämligen enkelt idag. (Signeringsnycklarna till alla naturstudenters favorit, TI-83, som faktoriserades för ett par år sen var 512 bit.) Det spelar i och för sig inte så stor roll eftersom den privata nyckeln också lagras i klartext i en fil...

Keylength.com är förresten en bra sida som sammanställer information om nyckellängder.



Ultimate Password Manager Free: upphovsmannen är öppen med att gratisvarianten inte krypterar lösenorden, den krypterar inte master-lösenordet heller. Oklart vad som gäller för betalversionen.



Secret Folder Lite: såväl innehåll (inte lösenord utan foton o dyl) som master-lösenord lagras i klartext.



SplashID Safe: använder en hårdkodad, statisk nyckel för att kryptera master-lösenordet. Nyckeln är "g.;59?^/0n1X*{OQlRwy" förresten.

Programmens ibland smickrande recensioner och kommentarer från användare (som huvudsakligen berömmer, eller begär fler, finesser) påminner oss om att det är svårt att se dålig säkerhet. Precis på samma sätt som det är svårt att se att nätverket är en knarkarkvart.


För att skaffa dig en bättre uppfattning om säkerheten i Apples mobila enheter finns en hel del att läsa. Två läsvärda och färska dokument är Apples beskrivning av säkerheten i iOS (pdf) samt Securosis Defending Data on iOS (pdf).

--
Stefan Pettersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

HPS säkerhetsblogg


High Performance Systems logo


RSS 2.0